Dünya Kupası 2014 Avrupa Elemeleri

2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri.Brezilya’nın ev sahipliği yapacağı 2014 Dünya Kupası, şimdiden çok merak uyandırıyor. Son şampiyon İspanya, ev sahibi Brezilya, son finalist Hollanda, yarı finallerde kaybeden Almanya ve Uruguay, 2014’te şampiyonluğa koşabilecek ekiplerden sadece birkaçı.

2014 Dünya Kupası’na; Avrupa (UEFA) 13 takım, Afrika (CAF) 5 takım, Asya (AFC) 4,5* takım, Güney Amerika (CONMEBOL) 4,5* takım (+ Brezilya’nın ev sahibi olarak otomatik katılımıyla 5,5* takım), Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler (CONCACAF) 3,5* takım, Okyanusya (OFC) 0,5* takım gönderecek (*0,5 gibi yarım kontenjanlar kura sonucunda diğer konfederasyonlardan gelen 0,5 kontenjanı almış ülkeler, kendi aralarında eleme maçları oynayacak ve 2 takım daha oradan gelecek). Toplamda 32 takım katılacak. Şimdi de detaylı incelememize geçelim.

Avrupa Elemeleri

A Grubu
Sırbistan, Belçika, Hırvatistan, İskoçya, Makedonya ve Galler.
Çok yakın bir grup gibi gözüküyor. Ancak benim grup birinciliği için favorim Sırbistan, çünkü Avrupa’nın büyük liglerinde top koşturan çok sayıda oyuncuları bulunuyor. Ardından ise Hırvatistan ve Belçika gelebilir ama Hırvatistan son yıllardaki çıkışıyla ikincilik için bir Belçika’nın bir adım önünde sayılabilir.

B Grubu
İtalya, Bulgaristan, Ermenistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Malta
Her turnuvanın favorilerinden olan İtalya, 2014’e giden yolda çok da zorlanacak gibi gözükmüyor. İkincilik için ise amansız bir yarış olacağı kesin. Hem Çek Cumhuriyeti hem de Danimarka zorlu bir mücadele içine girecek.

C Grubu
Almanya, İsveç, İrlanda Cumhuriyeti, Avusturya, Kazakistan, Faroe Adaları
Son dönemdeki en iyi 2-3 milli takımdan birisi olan Almanya, zorlanmadan birinciliği alacaktır. İkincilik ise büyük bir ihtimalle İsveç’in olacaktır ancak İsveç tökezlerse ensesinde hem İrlanda Cumhuriyeti’nin hem de Avusturya’nın nefeslerini hissedebilir.

D Grubu
Romanya, Hollanda, Macaristan, TÜRKİYE, Estonya, Andora
Hollanda’nın grup birinciliği için çok zorlanacağını düşünmüyorum (İnşallah yanılırım). İkincilik için ise, bizim oyunumuza bağlı. Eğer fazla macera aramadan sadece futbolumuza odaklanırsak, ikincilik bizim için kolay elde edilebilir bir sıralamadır. Biraz da şansımız olursa bir ihtimal birinciliği konuşabiliriz. Ne Romanya, ne Macaristan, ne de Estonya ne de Andora bize rakip olabilecek güçte değil ama dediğim gibi macera aramaya kalkarsak ne olduğunu anlamadan “önümüzdeki turnuvalara bakacağız” açıklamaları içinde, EURO 2016 için kadro kurmaya başlarız.

E Grubu
İsviçre, İzlanda, Arnavutluk, Kıbrıs Rum Kesimi, Norveç, Slovenya
Bu grup o kadar karışık ki, hangi iki takım çıkarsa benim için sürpriz olmaz. Norveç eski gücünden çok uzak, İsviçre hala tam olarak istediği seviyede değil, Arnavutluk her zaman dişli bir deplasman olmuştur, Slovenya hep aynı seviyede ve Kıbrıs Rum Kesimi futbolu da yükseliş içinde. Çok yakın bir grup olmasına rağmen bence gruptan İsviçre birinci olarak ve Norveç ya da Kıbrıs Rum Kesimi ikinci olarak çıkacaktır.

F Grubu
Rusya, Portekiz, Lüksemburg, Kuzey İrlanda, Azerbaycan, İsrail
İlk iki maç sonunda bile grup şekillendi. Bu gruptan Rusya ve Portekiz rahatça çıkacaktır. Tek sorun hangisinin birinci ve ikinci çıkacağıdır. Bu sıralamayı da kendi aralarındaki maçlar belirleyecektir. Bence Portekiz, Rusya’nın arkasında kalıp ikincilik ile yetinecektir.

G Grubu
Bosna-Hersek, Yunanistan, Slovakya, Litvanya, Letonya, Liechtenstein
Bu grupta birinciliğe iki takım aday. Ancak ikisin çok farklı oyun tarzlarına sahip. Bosna-Hersek çok hızlı ve hucümcu bir oyun tercih ederken, Yunanistan da savunarak atmaya çalışıyor. Bakalım hangisi bu uzun soluklu yarıştan galip çıkacak. Bu ikiliyi zorlayabilecek takım ise Slovakya olacaktır. Belki ikinciliği bile alabilir. Birincilik için en büyük adayım Bosna-Hersek’tir, ikincilik ise Yunanistan ve Slovakya arasında geçebilir.

H Grubu
Karadağ, İngiltere, Polonya, Ukrayna, San Marino, Moldova
EURO 2012 Elemeleri G Grubunda da İngiltere ve Karadağ karşı karşıya gelmişlerdi ve İngiltere grupta Karadağ’ın önünde birinciliği almıştı. Bu sefer de İngiltere birincilik için favori ama Karadağ tarafından çok da rahat bırakılmayacaktır.

I Grubu
Fransa, İspanya, Gürcistan, Finlandiya, Beyaz Rusya
Bu grubu diğerlerinden ayıran en büyük özellik bu gruptan sadece bir takım Dünya kupasına gidecektir. Diğer grupların ikincileri kendi aralarında play-off oynayacakken bu gruptaki ikinci sadece “bir bardak soğuk su içecek”. Bu yüzden Fransa ve İspanya çok sert bir mücadele içinde olacak, çünkü ikinci bir şansları olmayacak. Bu mücadeleden de son 3 büyük turnuvanın galibi İspanya galip gelecektir.

Not: I Grubu hariç, diğer bütün gruplardaki ikinciler, kura sonucunda play-off oynayacak ve oradan 4 takım Brezilya biletini alacaktır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir