Dünya Kupası 2014 Güney Amerika Elemeleri

Dünya Kupası 2014 Güney Amerika Elemeleri.Normalde 10 takımlı bir mücadele olan bu grup, Brezilya’nın ev sahibi olması nedeniyle 9 takıma düştü. İlk 4 doğrudan Brezilya’ya uçacak, 5. olan ülkenin gidip gidemeyeceği ise kura sonucunda belli olacak. Karşılaşacağı muhtemel ekip ise, AFC (Asya Grubu) 5.si, CONCACAF (Kuzey, Orta Amerika ve Karayiplar) 4.sü veya Okyanusya 1.si.

Grupta yer alan 9 takım ise şu şekilde; Arjantin, Kolombiya, Ekvador, Uruguay, Şili, Venezuella, Peru, Bolivya ve Paraguay. Şu an itibariyle 16 haftalık periyotta, 7 hafta geriye kaldı ve az çok kimlerin Brezilya bileti alacağı şekillenmeye başladı. Bugünkü puan durumunu göz önüne alarak takım takım detaylı yorumlarıma başlayayım.

Arjantin:
7 maç itibariyle 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak 14 puan ile liderlikte bulunan Arjantin, kuşkusuz herkesin favorisi ve çok büyük bir mucize olmadığı sürece, kendilerine ilk 4 içinde yer bulacaktır. Kadro kalitesi olarak da diğer ülkelerden epeyce güçlü olan Arjantin (aslında Messi hangi ülkeden olsa o ülke çok güçlü olur) için, sözü fazla uzatmayacağım ve şimdiden Brezilya maceraları için başarılar dilemek isterim.

Kolombiya:
7 maç itibariyle 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet alarak, 13 puan ve gol farkı ile ikinci durumdaki Kolombiya, 2000’lerin başındaki kadar sansasyonel bir kadroya sahip değil. O zamanlardaki kadrodan azıcık bahsetmek gerekirse kalede Higuita (bazen de Cordoba), savunmada çok gelecek vadeden, ancak kendi kalesine attığı gol yüzünden kurşunlanan Escobar, orta sahada saçlarının bukleleri kadar kıvrık bileklere sahip Valderama, forvette herkesin korkulu rüyası Aspirilla ve dahası… Şimdi bu yetenekler aranıyor, ancak oynanan takım oyunu ve ortalamanın üzerinde yeteneklere sahip olan Kolombiya, dikkat edilmesi gereken bir takım. Falcao’yu da unutmamak lazım…

Ekvador:
7 maç itibariyle 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet alarak 13 puan topalayan, ancak gol farkı sebebiyle üçüncü durumda bulunan Ekvador, beni bu sıralamasıyla şaşırttı. Yine de, bu çıkışlarının çok süreceğini düşünmüyorum. Yakın zaman içinde tökezlemelerini bekliyorum, çünkü şimdiden kendilerini aştılar. Geçen sezon Levante’nin La Liga’da yaptığını, bu grupta Ekvador yapıyor. Birkaç hafta cepten yerlerse kimse şaşırmasın, ancak Brezilya’nın olmadığı bir grupta 9 takım içinde ilk 4’te yer bulmaları sürpriz olmaz.

Uruguay:
7 maç itibariyle 3 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak 12 puan ve gol averajı ile dördüncü sıradaki Uruguay, son Dünya Kupası’nda ortaya koyduğu performans ile taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Ancak Uruguaylı futbolcular, yaz döneminde sahillerde güneşlenmektense, Brezilya’ya gidip top oynamak isteyeceklerdir ve bunun içinde daha ciddi bir şekilde top oynamaları şart, yoksa işleri zor.

Şili:
7 maç itibariyle 4 galibiyet ve 3 mağlubiyet ile 12 puan ve gol averajı sebebiyle beşinci sıradaki Şili, bu kadro ve oyun tarzı ile zar-zor dördüncü olabilir ya da play-off oynar. Bu yüzden, eğer bir şeyler başarmak istiyorlarsa sürpriz bir performans göstermeleri şart.

Venezuela:
8 maç itibariyle 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 11 puan ile altıncı sırada bulunan Venezuela’ya, Şili için ne dediysem aynısı geçerli. Gruptaki diğer ülkelere kıyasla çok parlak bir kadroları yok. Onlar da biraz şans ve bolca çalışma ile yol almak zorundalar.

Peru:
7 maç itibariyle 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyet ile 7 puanla yedinci sıradaki Peru, bu kötü performansıyla beni çok şaşırttı. Daha önceki elemelerde, çok daha başarılı bir çizgi çizen Peru, kadrolarında Farfan, Juan Vargas ve Pizarro’nun dışında, çok da fark yaratabilecek bir oyuncuları yok.

Bolivya:
7 maç itibariyle 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 mağlubiyet ile 4 puan ve gol farkı ile sekizinci sırada bulunan Bolivya, her grup elemesinde olduğu gibi, yine alt sıralardaki yerini koruyor. Tek avantajları çok yüksek bir rakıma sahip stadyumda oynamak olan Bolivya, burada aldığı 1-2 sürpriz galibiyet ile kendini avutmaya devam edecektir.

Paraguay:
7 maç itibariyle 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 mağlubiyet ile 4 puanda ve gol farkı sebebiyle sonuncu sırada bulunan Paraguay’ın, 7 maçta attığı gol sayısı sadece 5. Bu takım için söyleyebileceğim tek bir şey var; Chilavert oynasaydı, o bile tek başına bu golden fazlasını atardı…

Grubu özetlemek gerekirse, Arjantin, Kolombiya ve Uruguay bence ilk üçü paylaşır, ardından gelen Ekvador, Şili ve Venezuella dördüncü sıra için kapışır, kazanan alır gider, diğer iki ise play-off için oynar.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir